בארות - נזלה, מעין צבי והנגב
באר זה לא דבר חדש. בארות אנו מוצאים כבר מימי קדם והן יכולות להיות עמוקות מאד. בתל באר שבע מימי בית ראשון יש לפני השער באר בעומק כ - 60 מטר, וכך גם למשל בעבדת שם ישבה יחידת צבא רומית שבו חלק מתנאי השרות בו היה בית מרחץ, ולכן היה צורך בבאר בעומק גם כ 60 מטר כדי לספק מים וכמובן ב"מנוע" להעלאת המים ממעמקי הבאר. המנוע היה במרבית ההיסטוריה כוחם של בני אדם או בהמות.
אפשר כך
שאיבת מים בימי קדם |
באר אנטיליה במושבה ראשון לציון 1897 - תמונה מהארכיון הציוני. סוס מסובב גלגלים ושרשרת ארגזי מים קטנים יורדת לבאר ומעלה איתה מים.(תמונה - הארכיון הציוני) |
באזור שלנו הנושא הוא קצת מורכב: מצד אחד זיכרון כשנוסדה היו בה רק מספר מעיינות מאד קטנים, שהספיקו בקושי לספק מי שתיה לאכרים ולבהמות. בוודאי לא לחקלאות שהייתה כולה חקלאות בעל - תלויה בגשם - ומצד שני בחוף הכרמל ואזור בקעת הנדיב היו מי תהום גבוהים מאד שיצרו ביצות, מעיינות כמו בכברה וב"ראס אל עין" - ראש העין כמו שנקרא היה המעיין שעל שמו נקראת מעין (ראה כאן). כרגיל הכל מתחיל כאן ב"נדיב הידוע" שעל השקעותיו העצומות ניבנה כל האזור החל מזכרון ועד חדרה, החל משנת 1883 עת הציל את מתיישבי זמארין הראשונים ועד ראשית שנות החמישים עת נמסרו כל האדמות שבבעלותו למדינת ישראל, ולמזלנו הטוב נבנתה אחוזת קבר ברמת הנדיב שהיא אולי הפארק הגדול בארץ, להנאתנו. הבאר הראשונה שנחפרה על ידי פקידות הברון הייתה הבאר שבאזור התעשייה מול היקב. לידה הושם מנוע קיטור להנעת משאבה שגם דחפה את המים לעבר בריכת בנימין הקיימת עד היום.
ברכת בנימין (רוטשילד) עם מיכלי מים עליה - לצורך הגבהה! |
חפירת בארות נזלה
חפירת באר בנזלה 1898 - אחת מארבע הבארות שנחפרו - אחת = עבור מים לזכרון -היא "הבאר" ועוד 3 לצרכי חקלאות שבידי מעין צבי. שימו לב שלפני הרוכבים מונחת משום מה שרשרת אנטיליות מודרניות. |
בעיקרון חפירת באר היא פרויקט רב סיכונים - כלכליים ופיזיים. כלכליים משום שעד שאתה לא חופר אינך יודע אם תמצא מים, וגם כשמצאת מים עדיין לא ידועה התפוקה של הבאר. והסיכונים הפיזיים הם עוד יותר גדולים - חפירת באר בעומק של 60 מטר זה כמו בית של כ-20 קומות! ובתנאים מסוימים של קרקע הבאר גם יכולה להתמוטט. וסוג הקרקע - חול או טין - יכול בקלות לסתום את המשאבה. לכן ידע רב מושקע בבניית דפנות הבאר כך שהיא לא תתמוטט ותתן תפוקה. הינה כך בונים באר:
שלבי חפירת באר ובניית הדופן - בחלקה הרחב - לפי אדריכל גיל גורדון |
באר A. מימין בריכת האגירה, משמאל המבנה שעל הבאר. |
וכך נראית באר A מבפנים |
באר ד |
ובהמשך נקדחה באר ה במדגה, באר טנטורה, ובאר דקל. מקום קידוח שלשת הבארות האלה נקבע בעזרת מומחה שבחר את המיקום המדויק בעזרת שימוש ב Divining Rod או Dowser שזה מקל אותו מחזיק המומחה עד שאיכשהו המומחה בעזרת המקל מצביע על המקום שבו יש מים. זו שיטה מאד עתיקה שעובדת רק בתנאי שאכן יש מים זמינים בקרקע. היום מכונה השיטה כשיטה פסבדו- מדעית, כאילו מדעית. הפלא ופלא מיקום באר דקל נקבע מאחורי המשטרה בדיוק במקום בו צמחו וצומחים גם היום מספר עצי דקל, המעידים על הימצאות רטיבות בקרקע.
מגדל המים של רכבת באר שבע . המים היו בשני היכלים שעל הגג והגיעו מבאר שעל הנחל במרחק כ1 ק"מ. |
האורן שהיה בתוך הנגריה, ליד באר C ז"ל |
מקורות
1. מאמר של אדריכל גיל גורדון בנושא בארות משאבות ומנועים כאן
2. תמונות מארכיונו של חיליק לייטנר
3. הארכיון הציוני
תגובות
הוסף רשומת תגובה