משטרת זיכרון

 משטרת זיכרון נוסדה ב.... קיסריה!  כל צפון הארץ עד נחל אלכסנדר השתייך בזמן העותמנים למרכז שהיה בעכו. בערך ב 1880 מביאים הטורקים מתיישביםמוסלמים מבוסניה. אלה מקימים כפר בקיסריה הנטושה מזה כ600 שנה, ומקבלים מהסולטן שטחי חקלאות באזורי בנימינה ופרדס חנה. גם מתיישב שם מושל האזור. היכן - בבית הבק המוכר לנו היום כמגדל הזבובים, בקצה המזח בקיסריה, מה שהיה בימי הצלבנים "מגדל העוז" (דון ז'ון) בו התבצרו מפני צבאות הממלוכים בהנהגת בייברס. והיום מסעדה אקסקלוסיבית. ובוודאי זכור סיפור נחיתת יונת דואר שנשלחה על ידי מחתרת ניל"י בקיסריה, ושהובאה לידי המושל אחמד בק, מה שהביא לתפיסת הרשת.


הבריטים כובשים את הארץ ב 1918 ומוקם ממשל צבאי. מושל האזור בוחר מקום קצת יותר תרבותי ומקים את משרד הממשלה האזורי, כולל דואר ומשטרה בזכרון.  הינה תמונת הDistrict Office בזכרון
משרד  הממשלה הבריטית בזיכרון
  ממש בפינה הצפון מזרחית של צומת החובות המרכזית של זכרון. במקום שאחר כך עבד בו הספר המהולל בנימין....

בשנת 1936 מתחיל המרד הערבי נגד שילטון המנדט הבריטי, ובעצם נגד היהודים והציונות.  הבריטים מדכאים את המרד "ביד קשה ובזרוע נטויה" "בלי בג"צ ובלי בצלם"... בין השאר פונים לקצין משטרה בשם צרלס טיגרט  בעל ניסיון רב בדיכוי מרידות בהודו והוא מכין תכנית ענקית להקמת מערכת משטרות מבוצרות בכל הארץ. כל משטרה כזו היא בסיס מבוצר שיכול לעמוד בפני מצור של מספר ימים. יש בו חדרי שינה לחיילים וחדרי קצינים, חדרי אוכל ומאגר מים. הוקמו כ 60 מבנים כאלה, בערים ובאזורים כפריים. המוזר הוא שבשנת 1939 פורצת מלחמת העולם השניה, המרד הערבי שוכח אך ובלחץ אותו טיגרט ממשיכים בביצוע התכנית הגרנדיוזית הזו כאשר כבר לא היה בה צורך, ואילו למאמץ המלחמתי הבריטי בתחילת המלחמה זה הפריע מאד.  
הבריטים תיעדו בתמונות את תהליך הקמת משטרת זיכרון שניבנתה על ידי סולל בונה כולל בנאים ממעין צבי.
כך זה היה ניראה:
לפני הקמה:
לפני הקמת המשטרה = 1933. מבט מהכביש העולה לזכרון לצפון מערב

סימון יסודות:

כראוי למבצר בשתי פינות ניבנים מגדלי שמירה הבולטים מהמבנה המלבני. מים הם מקבלים מהבאר של זכרון וחשמל, כמו כולנו, מחברת חשמל...




משטרת זיכרון בבניה. שימו לב שמול המשטרה לא קיים חצר המשק!







והינה מזווית שונה
משטרת זיכרון - מבט מלפנים - 1940
בענין תאריכי הבנייה - כל התמונות מתוארכות לחודשים יוני עד אוגוסט 1940.להערכתי זה לא ייתכן לבנות בניין כזה, כולו בטון מזויין, תוך כמה חודשים. ראו כמה זמן לוקח לחברת חשמל להקים מבנה דומה לתחנת הטרנספורמציה.ומאחר ויומן המשטרה הראשון הוא מתחילת 1942 הרי שיש להניח שהמשטרה ניבנתה בשנים 1940-1941 על ידי סולל בונה במימון מע"צ הבריטית ונמסרה למשטרת פלשתינה בדצמבר 1941, ואז נקודת המשטרה נדדה מזכרון למטה לבנין בו היא נמצאת עד היום.

וכך זה ניראה בשנות השישים.
משטרת זיכרון בשנות השישים


ומה בקשר ליומן התחנה?


בזמן המנדט כמו גם היום היו 3 שפות רשמיות:: אנגלית עברית וערבית.  ולכן כך גם מתנהל יומן התחנה - בשלש שפות:

וכאז וגם היום האסירים כולם ערביי הסביבה - ג'יסר א זרקה, עין רזאל, טנטורה... אבל,  בית משפט השלום - בזכרון! השוטרים היהודים גרים בזכרון כמובן. והיומן כמו תמיד מלא בעיקר בפרטים טכניים. פה ושם יש גם סיפורים. למשל תאונת דרכים קלה בה טקסי התנגש קלות במשאית שעמדה בלי אורות בצד הכביש קרוב למעבר הפסים ליד "חוטם הכרמל:.. בתוך המשאית נמצא ילד ישן שהסביר שהם ממחנה יהודה בירושלים ולמשאית יש פנצ'ר והנהג נסע לחיפה לקנות פנימית.... או סיפור על משאית צבאית למלאה במדי חיילים (בריטים) שנדלקה בשער התחנה ולא הצליחו לכבות את האש. 
שאלתי בארכיון מעין צבי אם יש קצת סיפורים פיקנטיים ואמרו לי שזה תיק שהמזכירים השאירו אצלם. צינעת הפרט...
שיהיה ביקור מענין במשטרה!


תגובות

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מנהרת היין הסודית

בלדה על מעיין וים או איך הגיעו מימי מעיין מבקעת הנדיב לשפך הדיפלה ולים