אולימפיאדה בקיסריה?

 האם היו פעם משחקים אולימפיים בקיסריה?

ובכן, כפי שנהג לומר שמעון פרס ז"ל, כן ולא. היו משחקים שנערכו כל ארבע שנים, כמו האולימפיאדה. מתי, למה וכמה? על זה בכתבה הבאה שהכנו (כמו שאומרים בטלוויזיה).

זוכרים את הסרט "קליאופטרה" עם ליז טיילור כקלאופטרה, רקס הריסון בתפקיד יוליוס קיסר, ריצ'רד ברטון בתפקיד מרקוס אנטוניוס ורודי מקדואל בתפקיד אוקטווינוס? הסרט התפרסם מאד בתחילת שנות השישים הן בזכות האהבה שניצתה בין ליז טיילור לריצ'רד ברטון, שניהם נשואים אז כמובן לאחרים, והן בזכות ההשקעה העצומה בסרט שגרמה לאי הצלחתו הכלכלית למרות שגרף חמישה אוסקרים. 




כרזת הסרט מתוך "ויקיפדיה"

קליאופטרה (השביעית) מלכת מצרים בחסות רומא הייתה "גם יפה וגם אופה", כלומר משלה בעזרת מכלול כישוריה הנשיים והפוליטיים.  היא אחרונת מלכי מצרים של שושלת בית תלמי שמלכו במצרים מאז מות אלכסנדר הגדול ופיצול ממלכתו לשלושה חלקים. עם פיצול ממלכת אלכסנדר הייתה ארץ ישראל כמאה שנים תחת בית תלמי, ואחר כך עברה להיות תחת בית סלווקוס בסוריה, שממנו זכור לרעה מספרי המכבים וחג החנוכה אנטיוכוס אפיפנס, זה אשר ממנו כבשו המכבים חלקים מהארץ. אבל למעשה הממלכה החשמונאית הייתה ממלכת חסות של בית סלווקוס עד אשר באו הרומאים בראשות פומפיוס , כבשו את ארץ ישראל וגם את מצרים, ותחת חסותם (כלומר שילמו להם מיסים...) המשיכו לשלוט קלאופטרה מבית תלמי במצרים ומלכי החשמונאים בישראל. בישראל הם ממנים בנוסף להורקנוס השני, החשמונאי, את אנטיפטרוס  האדומי כ"נציב עליון" מטעם הרומאים. ואחד מבני אנטיפטרוס היה הורדוס מיודענו. 
החיים כסרט - קליאופטרה (ליז טיילור) עם מרקוס אנטוניוס (ריצ'רד ברטון)


בהיסטוריה כמו גם בסרט זוכרים את קליאופטרה בעיקר בזכות כישוריה הנשיים:
קליאופטרה ה"נשית" ממתינה למרקוס אנטוניוס בציור מהמאה ה19

ואכן מאחר והיא השליטה, גם מלך וגם מלכה היא כמלכה יולדת ליוליוס קיסר בן במטרה שכבן חוקי יהיה בעתיד שליט עם מצרים ורומא. כמלך היא תככב גם בהמשך הסיפור... (ובמאמר מוסגר יש לציין שכל מי שזוכר את הכתוב בתנ"ך על משפחתו של דויד המלך, על בניו המורדים ועל המניפולציות של בת שבע המתרחצת לה מול פניו, דואגת לחיסול אוריה החיטי בעלה ובסוף מצליחה להמליך את שלמה בנה למלך, לא יתפלא. היו חיים מעניינים בבתי המלוכה של אז, כהיום...)
כאשר הורדוס מתמנה על ידי הרומאים למלך על ארץ ישראל  יוליוס קיסר כבר נירצח ובמקומו שולט במזרח מרקוס אנטוניוס הקשור לקליאופטרה ומולו מתחרה על המנהיגות ברומא אוקטווינוס (שאחותו נשואה למרקוס אנטוניוס...). מתחיל עימות בין שני המצביאים. ומתחולל קרב ימי בין ציי אוקטוויאנוס לבין ציי מרקוס אנטוניוס וקליאופטרה, בקירבת העיר אקטיום שביוון.
קרב אקטיום (יוון)

בקרב מנצח אוקטווינוס ואילו מרקוס אנטוניוס וקליאופטרה בורחים עם שארית הצי שלהם לאלכסנדריה שם מתרחש קרב נוסף שבסופו הם מפסידים ומתאבדים שניהם (לפי הסיפור קליאופטרה מתאבדת בנכישת נחש).
קרב אקטיום (ביוון של היום). הצי של קליאופטרה עם אנטוניוס בתוכו מציח לפרוץ את המצור ולברוח למצריים.


אוקטוויאנוס המנצח נשאר כשליט יחיד וממנה את עצמו לקיסר רומי, מכונה מעתה "אוגוסטוס" או "סבסטוס" ביוונית שפרושם "הנערץ". לזכר ניצחונו על יריביו הוא בונה באזור אקטיום שביוון בו התרחש הקרב הימי המכריע עיר חדשה בשם ניקופוליס (עיר הניצחון) ובה בין השאר אצטדיון גדול ומייסד שם משחקים שישוחקו כל ארבע שנים, לזכר ניצחונו בקרב, משחקים הכוללים בין השאר שיחזור של הקרב הימי.
אוקטווינוס- אוגוסטוס, הקיסר הרומי הראשון, פסל מהמאה הראשונה לספירה. 


עוד בשנים שלפני הקרב הורדוס התחרה עם קליאופטרה על שטחים מניבי הכנסות. מרקוס אנטוניוס, השליט מטעם רומא במזרח, לקח מהורדוס והעניק לקליאופטרה את מטעי התמרים והאפרסמון ביריחו ועין גדי (שהם מרכזי רווח עצומים לשליט). לאחר קרב אקטיום בו הפסידו קליאופטרה ואנטוניוס יעץ הורדוס לאנטוניוס לחסל את קליאופטרה ואת אוצרותיה להביא לרומא כדי להימנע מקרב נוסף מול אוקאטווינוס. עצת הורדוס לא התקבלה, אנטוניוס וקליאופטרה התאבדו וזכו ללוויה ממלכתית ברומא.
הורדוס היה צריך להוכיח את נאמנותו לשליט החדש אוקטווינוס המכונה מעתה  אוגוסטוס (הנערץ, סבסטוס ביוונית) ומתייצב באומץ לב לפניו ברומא. אוקטווינוס אוגוסטוס מחליט להמשיך את מלכותו של הורדוס על ארץ ישראל וזה לאות לתודה מייסד את קיסריה לכבודו. (היו כמובן גם נימוקים אחרים, כלכליים בעיקר, להקמת עיר הנמל קיסריה, אך מתן הכבוד הראוי לקיסר אוגוסטוס הוא כמובן צעד פוליטי חכם מבחינת הורדוס).
קיסריה, בדיוק כמו העיר ניקופוליס, נבנית כעיר רומית המכילה את כל בניני הציבור המקובלים: תיאטרון ואיצטדיון ומערכת ביוב, ומקדשים לאלים. 
לחם ושעשועים
אני מניח שכולם זוכרים שאחד ממאפייני השלטון הרומי היה "לחם ושעשועים". 
הלחם, או גרעיני החיטה הובאו בממלכה הרומית ולעיר רומא בעיקר ממצרים שהייתה "אסם התבואה" של רומא. מדוע מצריים? משום שתודות להצפות השנתיות הקבועות של הנילוס, העולה כל שנה על גדותיו, השדות מוצפים וכך החיטה גדלה ללא תלות בגשם, כמו בכל ארץ אחרת. כלומר במצריים גדלה חיטה כגידול שלחין, מושקה, ולא כגידול בעל.  החיטה הובאה לרומא באניות ונשמרה באסמים. אחת הסיבות המשוערות להקמת נמל קיסריה הייתה ליצור מעגן בטוח לאניות בדרכן מרומא לאלכסנדריה. 
והשעשועים? הורדוס גם מחליט לקיים משחקים כל 4 שנים לזכר ניצחונו החשוב של אוגוסטוס בקרב אקטיום. משחקים תחרותיים כמו האולימדיאדה היוונית או משחקי המונדיאל כעת, אבל כולל משחקים בים.
והיכן בקיסריה התקיימו המשחקים לזכר הקרב הימי באקטיום? משחקים הכוללים גם שיחזור הקרב הימי? לדעתי האישית המקום הכי סביר הוא האצטדיון או ההיפודרום הנמצא ליד התיאטרון וארמון השונית. ייתכן מאד שבתקופת הורדוס טרם ניבנה חלקו המערבי, הצמוד לים, של ההיפודרום וכך יכלו הצופים היושבים על הטריבונות להביט בשחזור הקרב הימי למרגלותיהם ממש.

היפודרום קיסריה במבט על. סביר להניח שבימי הורדוס המפרץ הימי הגיע עד לשורת המושבים בצד העליון של התמונה מה שאפשר את שיחזור הקרב הימי
הורדוס היה פוליטיקאי מבריק וחכם מאד: במקביל לבניית קיסריה כעיר נמל פגנית, בעיקר עבור המתייונים למיניהם, ובה כל אותם אלמנטים המאפיינים את התרבות ההלניסטית רומית, תרבות לה התנגדו מאד היהודים ה"דתיים" של ימי בית שני (ההתנגדות שהביאה למרד המכבים וגם למרד הגדול ומרד בר כוכבא), במקביל הוא משפץ את בית המקדש בירושלים ובונה סביבו את המכלול העצום של הר הבית כמרכז תיירותי ענק גם לעולי הרגל היהודים וגם ל"תיירים סתם" הבאים לראות את המקום המקודש שנחשב למבנה היפה ביותר בעולם של אז.
כאז כן היום היו מופעי בידור להמונים (באיצטדיונים שניבנו בעזרת המוני עבדים...) והיו בהם גיבורים, ומנצחים ומפסידים. מבני ענק ל"ספורט" שהם גם מקום תיירותי וגם מביע את עוצמתו של השליט וגדולתו. 
אין חדש תחת השמש...(קוהלת)


מקורת:
תמונות כולן מויקיפדיה

 


תגובות

  1. תודה למידע. אם הים בתמונה לא מכסה את כול ההיפודרום משמעות, הים כיום נסוג ולא עולה לפי תאוריית התחממות כדור הארץ. או אולי דווקא בתקופה בה לא הייתה תעשייה כבדה ולא מכונית ולא פליטות קרחונים הומסו? אולי הירח היה גדול יותר והשפיע על הגאות והשפל חזק יותר באיזור קסריה והורודוס בחר את הימים עם הגאות הגדולה יותר.
    תסביר.

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מנהרת היין הסודית

משטרת זיכרון

בלדה על מעיין וים או איך הגיעו מימי מעיין מבקעת הנדיב לשפך הדיפלה ולים