טנטורה במבט אחר

 לא, אני לא מתכוון לתרום לוויכוח על מה קרה בטנטורה, כי אני חושב שהאשמות מהסוג שהביא תדי כץ צריכות להיות מבוססות בצורה פוזיטיבית ולא על סמך הנחות קונספירטיביות , כי הזיכרון והיושרה של חברנו גדעון פיליפס ראוי בעיני הרבה יותר מזכרונות של אנשים אנונימיים בתוספת אג'נדות פוליטיות של כמה פרופסורים מהשמאל הקיצוני וגם כי מסקנתי מכל מה שקראתי בנושא היא שרצח שבויים המוני ככל הניראה לא היה ולא נברא. ועוד כתוספת יש להדגיש שיעקב אפשטיין מזכרון יעקב , הציע לאנשי טנטורה להכנע ולהשאר בכפר, כפי שעשה עם פרדיס. אך אנשי טנטורה החליטו לא להכנע ולכן גורלם היה שונה מפרדיס. וכן, היה קרב לילי קשה והיו בו הרבה הרוגים, גם יהודים וגם ערבים. כך זה במלחמות.

אז על מה כן? יונתן זיגמונד גילה לי אוצר של ממש: רשות העתיקות העלתה לרשת סקירות של אתרי עתיקות רבים מתקופת המנדט. ואנסה להציג בפניכם כמה דברים מעניינים שמצאתי, בנוגע לחוף דור טנטורה ותל דור., וסביבתם.

א. איך ניראה תל דור לפני מאה שנים ויותר?

לא לחינם היה נקרא חלקו הגבוה של התל "הבורג' " - המגדל או המבצר. עד לפני כמאה ושבעים שנה אכן עמד בראשו מבצר צלבני, מגדל עוז, עד שקרס, והיה ניראה כך:



המגדל נוצל כתחנת תצפית ומשמר על ידי השליט הבדואי דאהר אל עומר בערך ב 1775, וכזכור על חורבות המגדל הוקמה עמדתתצפית לים של צה"ל בעיקבות נחיתת מחבלים בחוף מעגן מיכאל ו"אוטובוס הדמים" 3/1978

ואיך נראתה סביבת הנמל? שימו לב לעמוד עם הכותרת היפה שבמרכז התמונה. להיכן נעלמה הכותרת?

תל דור - אזור המקדשים 1922
והינה תמונה דומה שצילם כנראה בשנות החמישים בנו רותנברג: הפעם הכותרת נפלה  אך העמודים ברובם ישנם:

הכותרת היפה נפלה ומונחת מימין ליתרת העמוד.
כך היא מופיעה בתצלום של חיליק לייטנר מלפני כמה עשרות שנים:  
הכותרת שנפלה מראש העמוד בנמל דור העתיק  ומחכה לגאולה...

מי יוכל לחזיר עטרה ליושנה ואת הכותרת על העמוד?

והינה כך ניראה אזור המקדשים והמחסנים בתל דור לפני תחילת החפירות ב 1922:


וכך זה ניראה היום:

אזור המקדשים בתל דור


ב. מים מתוקים לחוף הים ?

אולי מוכרת הבאר הנמצאת ממש בפינה הצפונית של ה"אמבטיה": זהו העיגול אבן שניראה מתחת לגלי הים ונחשף מהמים המלוחים רק בשעות השפל.

האר בחוף דור בשעה שפל



הבאר בחוף דור כבר תחת גלי הים המלוחים

והינה תמונה שצולמה בשנת 1922 בחוף טנטורה: והכיתוב: מעין, מעל פני הים רק בעת שפל. כלומר המים המתוקים השייכים לאקוות החוף הגיעו אז, בטרם הוחל בשאיבה מכנית, ממש לחוף הים!


מה שמזכיר לי את ארמון השונית בקיסריה. ארמון זה ניבנה על ידי הורדוס בפאר האופייני לו בקצה שונית סלע החודרת לתוך הים, ממש מאחורי התיאטרון הרומי. המיוחד בה שנחפרה באמצעה בריכת שחיה של מים מתוקים: הינה כך מצייר פרופסור אהוד נצר את הארמון:

ארמון השונית ובריכת השחייה במרכזו - קיסריה
לדעתי מאחר ובימים ההם הגיעו המים המתוקים עד החוף ממש הרי בהכרח התמלאה הבריכה שחפר הורדוס במים מתוקים, ממש כפי שבאר מתמלאתישר מתוך מי התהום המתוקים.
 ובהזדמנות זו עוד הערה על מבנה ארמון השונית: החלק המעוגל לתוך הים מזכיר את הארמון הצפוני במצדה. הורדוס ידוע כמי שרצח חלק נכבד ממשפחתו, בעיקר את שרידי בית חשמונאי כולל את אשתו החשמונאית מרים ושניים מבניו... כמי שרצח הוא גם היה בפחד תמידי להירצח בעצמו, ולכן בנה את ארמונותיו ככל שניתן מוגנים מכל צד. וכמו שבמצדה הגישה האפשרית היחידה לארמונו הצפוני היא בחיבור של מצד דרום, גם כאן בארמון השונית הגישה היחידה לארמון היא במקום החיבור של השונית לחוף, בצד מזרח.
גם אצלנו מי התהום של אקוות החוף היו גבוהים. הינה מה שנכתב בעקבות חפירת באר ה, הבאר של המדגה, בספר שנת החמישים "בין כרמל וים"


ג. שרידי מבנים מבטון בחוף דור:
בין "המפרץ" לבין "האמבטיה" על הגבעה שלעיתים קרובות בסוף הקיץ פורחות שם חבצלות החוף, יש שרידי כשלשה מבנים עשויים בטון. הינה תמונה של אחד מהם:
שרידי ריצפת בטון על גבעת החבצלות בחוף דור
פעם שמעתי שנחשולים בתחילת דרכם אספו שם צדפים כתחליף לחצץ לעשיית בטון, ולכן הניחו למקום צינור מים שעדיין ניתן להיתקל בו מתחת למים במפרץ. אבל האמנם הם הקימו את המבנים?  לעזרתנו באה המפה הבאה של הכפר טנטורה בשנת 1946:
תחנת משטרת החופים טנטורה
כלומר הייתה כאן תחנת משטרה של "משמר המפרץ" או יותר נכון משטרת החופים הבריטית. לפי המפה היו 3 מבנים וגם בשטח יש שרידי 3 מבנים!  גם הבאר שתצלומה מופיע לעיל מסומנת בבירור בדיוק בתחתית התמונה בסימן W,
נגד מי פעלה משמר החופים הבריטי? כנגד האפשרות לפלישה של גרמנים או איטלקים במלחמת העולם השנייה.. וכאן המקום לציין שיעקב אלוני ז"ל התגייס כנוטר עוד בהיותו חבר בכפר גלעדי למשמר החופים הבריטי שהוקם במסגרת הפלמ"ח וכשזה נסגר עבר לשרת בפלמ"ח. כנראה שבתחנת משמר החופים בטנטורה היו נוטרים ערבים בלבד.
לפי המפה היה גם מבנה נוסף של משמר החופים המנדטורי בצד דרום של טנטורה. אם מישהו מזהה שם שרידי ריצפת בטון שיודיע לי.
כך זה במפה
תחנת משמר החופים הדרומית במפת המתאר של טנטורה

מקום התחנה היה על הגבעה שנכנסת לים בקצה המפרץ הדרומי ביותר, במקום בו יש מספר נתיבים שנחצבו בסלא עבור הדרך הרומית מקיסריה צפונה. חיפשתי שרידים אך הם לא נמצאו שם. אולי הוסרו אולי כוסו בחול.
הגבעה הדרומית עליה הייתה תחנת משמר החופים הדרומית. מימין התמונה ניתן לראות בבירור את הדרך הרומית החצובה ששימשה גם את הקיסר וילהלם בנסיעה על החוף מטנטורה לקיסריה
ד. השער לטנטורה - הכביש המוביל מהכביש הראשי (כביש 4) לחוף דור חצוב ברכס הכורכר וחוצה אותו,  כשמצידו הצפוני יש מערות וגומחות שונות. ממתי הוא ואיך נקרא? 
איך היה נקרא בעבר ניתן ללמוד מכמה מקורות: הינה כל הוא מופיע במפת שיטחי  יק"א מתחילת המאה: כאן הוא נקרא
 Bab-el-Aager
השער לטנטורה במפת יק"א. 

חיליק לייטנר מכירנו מזכרון יעקב אומר שהם קראו למקום באב אל חג'ר שזה שער האבן/
החוקר פון מולינן 1908 קורא למקום באב אל טנטורה כלומר השער לטנטורה
המפה המפורטת הקדומה ביותר היא מפת הPEF מפת הקרן הבריטית מ 1875 שם מופיע המעבר ללא שם:
טנטורה במפת הקרן הבריטית 1875. השער לטנטורה מסומן במרקר צהוב.

יוצא שהמעבר הוא כניראה עתיק ונחצב בתקופות קדומות אולי כדרך שהובילה מנמל דור לפנים הארץ, אולי בקשר למלח שהופק בבריכות החוף ושהובל בואדי מילח - ואדי מילק בלשוננו.

המלצה: תל דור העתיק מתחדש...  תל דור עבר  "מתיחת פנים" - שידרוג מרשים. הוא גם נגיש מאד אפילו לנכים וגם יש בו שילטי הסברה מצויינים, וכמובן הנוף היפה - כל אלה מזמינים טיול במקום וכתוספת לבקר במוזיאון המזגגה - מבנה בית חרושת המאד מרשים מימי הברון רוטשילד.

מקורות
הצילומים לקוחים מארכיון רשות העתיקות, מחיליק לייטנר וצילום שצילמתי אני. ותודה מיוחדת ליונתן זיגמונד בעל הבלוג המצויין שנקרא ארכיונתן והוא נמצא כאן











תגובות

  1. מעניין מאד גבי!!!
    היכן בדיוק אני יכול לראות את הבאר שלחוף הים?

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מנהרת היין הסודית

משטרת זיכרון

בלדה על מעיין וים או איך הגיעו מימי מעיין מבקעת הנדיב לשפך הדיפלה ולים