היכן עבר כביש החוף הראשון? או מדרך הים לדרך לחוף הים - מסע לאחור במכונת הזמן...

 היכן עברה לראשונה דרך לחוף הים?

מסע מדומה (וירטואלי) היסטורי וארכיאולוגי דרך המפות ובשטח -מהיום לעבר הרחוק


היום ישנו כביש החוף המוכר לכולנו. כשמו כן הוא - עובר בקרבת חוף הים על רכס הכורכר, ומאז שחילקו לכבישים מספרים, הרי הוא מוכר, ככל הכבישים שכיוונם צפון דרום והם במספרים זוגיים, ככביש מספר 2. כזכור בוודאי הוא נבנה בשנות השישים באזורנו, ובני גילי זכו לנסוע עליו בעודו בסלילה, מין קיצור דרך בין נווה ים למושב הבונים, ואפילו זכינו לראות כיצד מטוס קרב מבצע נחיתה והמראה על הכביש. מן בדיקה לפני מלחמת ששת הימים.

כבישים החוף (2) והראשי (4) בצהוב ומסילת הרכבת בקוו אדום מקוטע

לפניו נבנה בשנות הארבעים של המאה העשרים כביש מספר4 שקראנו לו הכביש הראשי. תחילה הוא נסלל על דרך עפר שהובילה מחיפה עד בנימינה ושם, בבנימינה פנה מזרחה ודרך פרדס חנה וחדרה המשיך דרומה לעבר פתח תקווה ותל אביב.

ובמפה זה ניראה כך:

מפת כבישים 1940 - מודגשים בירוק - זכרון, בנימינה, פרדס חנה וחדרה למטה בצד דרום כביש - באדום.
הינה שלט המעיד היכן עבר הכביש אז מצד מערב לתחנת רכבת בנימינה וצמוד לה:
שלט - הק"מ ה-87 מראש הנקרה, במרכז בנימינה!



ומה  היה לפני כן?

הינה מפה משנת 1930: אין כבישים כלל. ישנה רק מסילת הרכבת לחיפה שנסללה עם הכיבוש הבריטי ב 1919.

מפה מ 1930: זכרון, בנימינה וחדרה  בירוק קיסריה בתכלת, מסילת הרכבת באדום. בצהוב מזכרון מערבה הדרך לתחנת הרכבת ומזכרון דרומה ומזרחה לתל א סוויר (תל אסור - היום בצומת משמר הגבול) שהוא בפתח לוואדי ערה - שם עברה דרך הים העתיקה!

ומה היה לפני כן? כלומר בעת השלטון העות'מני לפני מלחמת העולם הראשונה? בתקופה העות'מנית לא היו כבישים בכלל, רק דרכים משובשות וגם חיפה הייתה חסרת חשיבות לפחות עד 1902 עת התחילו ממנה את רכבת העמק המתחברת לרכבת החיג'אזית שזה פרויקט עות'מני אימפריאלי.  

למעשה ב 1260 הסולטן הממלוכי בייברס מנצח את הצלבנים, כובש בהמשך את קיסריה וממש משמיד את כל ערי החוף (שבהם התבצרו הצלבנים) למעט עכו ויפו. כך הפך כל אזור החוף ובייחוד חוף הכרמל לאזור שומם עד אמצע המאה ה19 עת הגיעו מצרים עם מוחמד עלי והתיישבו בביצות באזורים הפנויים.

ובכל זאת, הרי הייתה תנועה באזור החוף גם לפני מלחמת העולם הראשונה.  אז הינה מפת הקרן הבריטית (PEF) משנת 1875:

מפת ה PEF 1875 - בירוק - טנטורה וזמרין היא זכרון, בעיגול צהוב - הגשרים הכתובים כהרוסים על נחלי הדליה, הדיפלה ונחל התנינים. בעיגול כתום גשר הקיסר וילהלם בשפך נחל התנינים.

בין הגשרים המודגשים בצהוב במפה עוברת דרך עפר, לרוב בצד המערבי של רכס הכורכר. אפילו מסומן בעיגול צהוב הגשר מעל נחל דליה כגשר הרוס = אותו גשר המיוחס לבנייתו או שיפוצו למסע הקיסר וילהלם השני ב 1892!

הגשר הרומי מעל נחל דליה ששופץ לקיסר הגרמני ונמצא בבריכות מעין צבי

והאם יש לנו מפות קודמות?

ובכן כן.  

ראשית בשנת 1799 הקיסר הצרפתי נפוליון מגיע ממצריים לארץ ישראל והוא צועד לאורך החוף, דרך קיסריה ועתלית עד למצור על עכו. בעכו הוא כידוע נכשל במצור ונסוג חזרה דרך טנטורה שם הוא משליך את תותחיו הכבדים. מאחר ועם צבאו הגיעו גם מדענים ומודדים, הוכנה מפה טופוגרפית ראשונה של אזור החוף, הנקראת מפת ז'קוטן (על שם עורך המפה), ובה מסומנים מקומות בהם צעד הצבא וחנה.  הינה דוגמה מאזורנו

הינה מפת אזור דור טנטורה של נפוליאון

מפת ז'קוטן 1799 - מסע נפוליון - בירוק מסומנים טנטורה, עתיקות דור וכפר לם שזה הבונים, ובעיקר בצהוב נתיב המסע של הגנרל באזורנו - ליד חוף הים ובטנטורה מתרחק קצת מזרחה

והינה החלק הדרומי של מפת מסעו של הגנרל נפוליון בונפרט:

מפת ז'קוטן -קיסריה 1799: בקו ירוק מסומנים קיסריה, במרקר ירוק - חוד הכרמל עליו מעין יושבת, בסמן כחול - בדרום נחל תנינים ובצפון(למעלה)  נחל דליה - הדיפלה. ובסימן צהוב - הדרך מקיסריה צמודה לחוף הים.

להערכתי נפוליון נצמד לחוף ועובר בכיבושיו את ערי החוף, בין השאר משום שהיה לו מידע ומפות מהצלבנים ומלכותם השנייה שהייתה בעיקר לאורך החוף הצפוני של הארץ. נפוליון בהיותו חילוני "להכעיס" כלל לא ניסה להגיע לירושלים!

ומה יש לנו עוד מלפני כן? 

אלופי בניית הדרכים ובארץ ובעולם העתיק היו כמובן הרומאים. ולמזלנו שרדה מפה של דרכי המסחר בעולם הרומי! המפה נקראת מפת פויטינגר. זאת מפת דרכים עיקריות וכוללת שמות ערים והמרחק ביניהן.  הינה המפה באזורנו:

מפת פויטינגר מהמאה הרביעית לספירה - מפת דרכים רומיות. בעיגול מסומנת קיסריה ומימין לה פטולומיאה היא עכו. בין שתיהן גם כתובה דור בתור DORA (מתוך מאמר של ישראל רול)

הינה מפת הדרכית הרומיות מקיסריה לפי מפת פויטינגר ולפי ממצאים ארכיאולוגים
מפת הדרכים מקיסריה על פי ישראל רול. הקווים המאונכים לדרך הם מקומות בהם נמצאו אבני מיל. מודגש בצהוב - מיקום האבנים לידנו. במפה קו שחור רציף פרושו שנמצאו בשטח ממצאים ארכיאולגים ולכן הוא ברמת וודאות גבוהה. (מפה - ישראל רול))

הדרך הרומית שנחצבה בגבעת הכורכר שמדרום לטנטורה. ברקע מצפון - חוף דור


נמצאו מספר אבני מיל לאורך הדרך. 
אבן מיל רומית (צילום ישראל רול)


 מהן חמש אבנים שעל פי סקר רשות העתיקות היו מרוכזות ליד שפך הדיפלה.  בדקתי היטב עם GPS והכל. הן כנראה נקברו ואבדו או נילקחו ממקומן.

לפי רשות העתיקות הנ.צ. המדויק של אבני המיל הוא במרכז הצלב 192281/720696:

הצלב מסמן את המקום בו נמצאו 6 אבני מיל רומיות, שפך הדיפלה. צילום אוויר 2020. 
 
קטע מהדרך  הרומית שנחפר ליד מושב הבונים (ציום ישראל רול)



רגע - ומה עם דרך הים המפורסמת בה צעדו הרבה צבאות עוד מימי הפרעה תחותימס השלישי במאה ה-15 לפני הספירה  ועד דרך הדואר הממלוכית במאה ה14 לספירה? (מה הם 3,000 שנה בין לבין...)

ובכן דרך הים כשמה כן לא היא... זה יותר נתיב אפשרי לתנועת צבא כאשר בימי שלטון מסודרים נבנו גשרים במעברי נחלים,  בנוסף הדרך נקראת דרך הים כי היא צמודה לחוף ממצרים דרך עזה ועד יפו. אבל ביפו, ליד מעיינות הירקון, ממבצר אנטיפטרוס וצפונה היא עוברת בפנים הארץ, דרך ואדי ערה וממנו לדמשק או לצור וכך עוקפת את ביצות החוף, בדיוק כמו כביש שש היום.

והינה סוכריה - פרס למי שהגיע עד כאן - חבורת מונטי פייטון במערכון המופלא: מה עשו הרומאים עבורנו?

מקורות

1.  ישראל רול - הדרכים הרומיות לקיסריה הדרכים הרומיות לקיסריה

2. מפות שונות - מהמרשתת

3. סקר ארכיאולוגי של ישראל מפה 30 - דור, אתר 159 סקר ארכיאולוגי מפה 30 אתר 159







תגובות

  1. תודה גבי. מעניין. מה הם המבנים בתמונה של מיקום 5 אבני המיל בשפך הדפלה?

    השבמחק
  2. אלה לא מבנים. בשפך יש מכוניות ומצבור אשפה מטעם המועצה האזורית

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

משטרת זיכרון

אמת המים הנמוכה הדרומית לדור (סיור כורסא בעקבות יהודה פלג ז"ל)

מנהרת היין הסודית