המחצבה שלא חצבה

 איך ייתכן?  תסתכלו על התמונה הבאה:

צילום אויר - מעין וסביבתה 1946 בצהוב -גבול זיכרון - מעין, ירוק - שדרות האקליפטוסים

במבט על שטח יופי (בעצם שטח יופה - כי הוא בבעלות יופה) שנמצא מימין לבתי קיבוץ מעין, רואים מאות נקודות לבנות. מה הן? נקודות אלו הן ערמות אבנים אותן ערם בעל המחצבה, ואשר רובנו עדיין זוכרים אותן מהזמן שטרם הוקמה בשטח שכונת נווה הברון. אותו בעל מחצבה ששמו היה משה פסתר (אחיו של נהג המונית יצחק פסתר שעבד הרבה עם הקיבוץ) לא חצב אבנים מההר. הוא פשוט אסף אותן לערמות והוביל אותן לנקודה הנמצאת בדיוק במקום בו חותך גבול שטח זיכרון עם שטחי כברה שבבעלות פיק"א עם הדרך היורדת מזכרון לכביש 4 ולרכבת. בנקודה זו, מחוץ לשטחי זכרון הוא הציב מכנת גריסה (קראשר מלשון to crash) כתי לייצר מהאבנים  חצץ.  

הינה כמה תמונות מהמחצבה:






כשמעיו עלתה על ההר במהלך 1941 המחצבה כבר לא הייתה שם.  אבל נשארה ממנה שארית חשובה ביותר. למחצבה היה חיבור לרשת החשמל שנותר בשטח. והינה מה שמסופר בספר חג החמישים על "רגע ההארה":
"ב-30.10.1942 כאשר קרובה הייתה השלמת החיבור של חדר האוכל אל רשת החשמל הארצית, נתכנסו החברים למסיבת השבת "כולנו מקווים, כי בקרוב נראה דברים רבים באור אחר..." אמר המנחה, והנה נדלק אור החשמל בחדר האוכל, ועם זאת פרצה שמחה גדולה."
ומה נותר מכל זה? שטח יופי הפך לשכונת נווה הברון וערמות האבן אינן. ובכל זאת בכניסה למעין מוטל בסיס בטון, אחד מהשלושה שעליהם עומדת מכונת הריסוק מתמונה לעייל. השניים האחרים כניראה נמצאים בוואדי שמעבר לכביש.
והינה בסיס הבטון:
בסיס בטון שנותר מהמחצבה

בסיס בטון שנותר מהמחצבה

בסיס בטון שנותר מהמחצבה


עד כמה היה קו החשמל חשוב יעיד הקטע הבא:

והיכן הייתה אותה "רצועה מישורית" ?תסתכלו על תמונת המפה הבאה. השטח המסומן בצהוב שהוא מקום הרווח שבין קווי הגובה הוא שטח מישורי בין המידרונות :
מפת אזור קיבוץ מעין - האזור ה"מרווח" ופחות משופע בו החל הקיבוץ
מפת קיסריה 20,000 עדכון 1948

וכך צירוף של מקרים - מחצבה ישנה, שטח מישורי יחסית שלא ניקנה על ידי ראשוני זיכרון ב 1882, וגם יוזמה של חברי מעין - כל אלו הביאו לעליית נקודת היישוב מלמטה למעלה על ההר, והיום דווקא השטחים היותר משופעים, מהם נשקף הנוף היפה ולכן היותר יקרים....

מקורות
1. בין כרמל וים - חמישים שנה למעין צבי
2. צילומי המחצבה - מתוך ארכיונו של חיליק לייטנר
3. מפות טופוגרפיות - הספריה הלאומית
4. צילום אויר 1946 - מארכיון מעין צבי
5. צילומי צבע - המחבר






תגובות

  1. מרתק ומדהים. זוכרת את נהג המונית פסטר, שלקח אותנו להדריך במעברת זכרון, שהיתה על צלע גבעה, היורדת לבנימינה, מצד שמאל כשבאים מזכרון.

    השבמחק
  2. מי כותבת? היה זמן שגם אני הדרכתי (או לפחות ניסיתי, להרגשתי ללא הצלחה..) שם. אבל התחבורה הייתה לא עם מונית אלא עם מישהו פרטי עם קשרים במועצת הפועלים שם...

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מנהרת היין הסודית

משטרת זיכרון

בלדה על מעיין וים או איך הגיעו מימי מעיין מבקעת הנדיב לשפך הדיפלה ולים