האמנם צירוף מיקרים?
האמנם צרוף מיקרים?
איך צירוף הזדמנויות כמעט "ניסי" הביא להקמת קיבוץ מעין צבי"
ב"בין כרמל וים" (חוברת שנת החמישים להקמת מעין צבי) מסופר על ההזדמנות שיצרה את הקמת הקיבוץ בשטח "נזלה" שניתן לה על ידי פיק"א, היא בעלת הקרקעות שבבעלות משפחת רוטשילד. הקבוצה הייתה כבר 3 שנים בארץ, מהם השנתיים האחרונות כ"פלוגת עבודה" בכפר ביל"ו שם המתינו לקבלת קרקע להתיישבות מהמוסדות המיישבים (באותו זמן כמעט רק על קרקע של הקרן הקיימת). בתור להתיישבות היו אז קבוצות רבות נוספות והתור היה ארוך מאד... והינה יום אחד נודע לחברי הקבוצה שלחברת פיק"א יש יתרות קרקע גדולות יותר מאשר לקק"ל והם החליטו לנסות את מזלם ולפנות אליהם בבקשה למקום התיישבות. בו זמנית הם גם פנו לתנועת מכבי היא תנועת האם של "המכבי הצעיר" תנועת הנוער של הקבוצה בגרמניה כדי שיעזרו. מסתבר שעורך דין נחום חת היה העו"ד של מכבי וגם של פיק"א והוא קישר בינם לבין סגן מנהל המשרד בחיפה ויקטור מירקין (למזלם הטוב כפי שיתברר המנהל הארי וולפסון היה בחו"ל) שהתגלה כאדם יוזם, מוביל נמרץ וכך תוך כחודש הסכימה חברת פיק"א שקבוצת מעין תתיישב בשטח "נזלה" ותקבל לעיבוד לפרנסתם פרדס, יער אקליפטוסים ושטחים עיבוד עונתי. וכך ב 30.8.1938 הוקם מחנה חומה ומגדל של הקבוצה ואחד המשתתפים בהקמה היה ויקטור מירקין.
חברת פיק"א וקודמתה חברת יק"א לא הייתה אוהדת של הרעיון הקיבוצי. הם העדיפו הקמת מושבות כגון זיכרון יעקב ועד בנימינה ופרדס חנה שבהן רמת השיתופיות נמוכה מאד, אם בכלל. הראיה היא שהקיבוץ האחרון שהוקם על שטחם היה אשדות יעקב בשנת 1929 (למעט קיבוץ גינוסר שהוקם זמנית על שטחם ב-1936וסירב להתפנות..) אז מה נשתנה? מדוע פיק"א פתאום שינתה את גישתה? כאן יש לנו דוגמה איך שינוי בתנאי הסביבה הפוליטיים בצרוף שינויים פרסונליים יוצרים מצב חדש.
בשנת 1935 ניפטר הברון אדמונד דה רוטשילד, "הנדיב הידוע" וניהול חברת פיק"א באופן מעשי עובר לידי בנו ג'יימס דה רוטשילד שיושב בלונדון, חבר בפרלמנט הבריטי, ממנהיגי המיונים בבריטניה. בשנת 1936 פורצים בארץ ה"מאורעות" שהיו למעשה מרד ערבי נגד בריטניה במטרה למחוק את רעין הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל שהיה יסוד כתב המנדט הבריטי. בראשית שנת 1937 ניפטר גם מנכ"ל פיק"א מיום הקמתה ועובד וותיק מאד עוד מימי יק"א קודמתה, אנרי (צבי) פרנק ובאותה שנה מתמנה ויקטור מירקין לתפקיד סגן מנהל המשרד החיפאי של פיק"א, מינוי שהשפיע רבות על שינוי כיוון הארגון.
מי היה ויקטור מירקין? ויקטור (אביגדור) מירקין נולד ב 1909ברוסיה, התחנך בצרפת. סיים בהצטיינות את לימודי התיכון בצרפת, למד משפטים בסורבון, עבר לאנגליה שם קיבל תואר "בריסטר שזה עו"ד בכיר, ובמקביל התנדב לצבא צרפת כקצין מילואים, הדריך את אנשי בית"ר בצרפת בשימוש בנשק וגם עסק בספורט הסיוף ובג'ודו. ולאחר כל זאת הוא עולה ארצה בגיל 28 ומתמנה לניהול פיק"א, ללא ספק על ידי ג'יימס דה רוטשילד. תוך זמן קצר הוא מחליט שצורך השעה לאור המרד הערבי הוא אכן השתלבות פיק"א במהלך של המרכז החקלאי וההגנה בשיתוף הבריטים הלא הוא הקמת יישובי חומה ומגדל היכן שרק יש אדמה בבעלות יהודית הפנויה להתיישבות. וכך הבקשה הכמעט מקרית של קבוצת מעין זוכה להיענות מהירה של פיק"א וויקטור מירקין משתתף בעצמו בהקמת המחנה כפי שמתואר: "מירקין היה בכל מקום, הלהיב והמריץ, עודד ותפס פטיש כדי לתקוע עמודים והתלהב מן התמונה החלוצית של יום העלייה לקרקע".
הינה מר מירקין כפי שצולם ביום הקמת הקיבוץ, הולם בפטיש על עמוד לגדר
יום לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה מתנדב מירקין שכבר היה נשוי ואב לילד לצבא צרפת, ולאחר כניעת צרפת לגרמנים והקמת משטר וישי הוא עובר להילחם בשורות צבא צרפת החופשית של דה גול שם הוא זוכה לעיטורים צבאיים רבים על אומץ ליבו ויוזמותיו בניהול קרבות. הוא מגיע לדרגת סגן אליף ונהרג בקרב על אדמת צרפת ב 1944. מעין צבי שולחת מברק אבל בהיוודע לה מותו. לזכרו נקראה על שמו כיכר בכניסה לתחנת הרכבת פרדס חנה קיסריה.
וכך יש לנו דוגמא כיצד התנאים - יתרות קרקע גדולות בידי חברת פיק"א, הצורך שנוצר להקים ישובים רבים כדי לשרטט את גבולות המדינה היהודית, שינוי רוח ארגון פיק"א ויחסו לקבוצות הפועלים - בעקבות החלפת הברון בבנו ג'יימס ומינוי מנהל צעיר שלא גדל בארגון, בעל תכונות של יזם ומנהיג, וגם קצת מזל "שכל הכוכבים מסתדרים ביחד" הביאו להזדמנות שבה הוקם קיבוצנו מעין צבי.
מקורות
בין כרמל וים, חמישים שנה למעין צבי, בהוצאת הקיבוץ
בני מיכלסון, ויקטור מירקין - גיבור הצבא הצרפתי
מעניין מאד גבי!!!!
השבמחקובהצלחה עם הבלוג החדש.
קבוצת מעין היתה בתחילה הישוב היהודי היחידי על הכביש (4) בין חדרה לחיפה
כתבה מצויינת גבי ! תודה.
השבמחקממצה את סיפור היווצרות התנאים וההקמה של קבוצת "מעין" שלימים הפכה ל"מעין צבי" ע'ש אותו צבי (הנרי) פרנק מנכ"ל פיק"א שניפטר בסמוך לראשית ההתיישבות.
אגב, פרט שגוי במאמר: תאריך הקמת חצר ה"חומה ומגדל" היה 30.08.1938 ולא 1937.
יפה מאד. מחקריך ומאמריך ראויים לשבח. המשך לעדכן אותנו. אנסה לברר חומרים בארכיון רחובות וביל"ו על קבוצת "מעין" על כביש 40.
השבמחקברחה לי התגובה שלי. חשוב לזכור, שכתוצאה מכל מה שכתבת, וזה ממש מרתק ומרחיב אופקים, הצבי נוסף למעין, ע"ש צבי הנרי פרנק, עליו הרחבת.
השבמחק