המערה ומלחמת ששת הימים
בקצה מעין צבי, בצמוד לעמדת השמירה הניצבת שם עוד מימי המנדט הבריטי, ישנה מערה קטנה, שבהיותה אתר עתיקות מוקפת גדרות כדי למנוע פגיעה בה בעת בניית בית המלון שם. ממתי המערה? לשם מה שמשה? ומה הקשר למלחמת ששת הימים?
תכנית המתאר העדכנית של המלון של הקבלן תורג'מן נראית כך:
תכנית מתאר של אזור המערה. המערה עצמה בתוך שטח ציבורי פתוח המשמש כמסדרון מעבר בין מעין צבי לזכרון יעקב |
ומה נמצא בחפירות? לא הרבה. להזכירכם שמרבית שטח בית המלון הייתה כמעט מישורית וניתנת לעיבוד חקלאי וזו הסיבה ששטח המיועד לבית המלון בולט לתוך שטח מעין צבי. שטח זה הוגדר עוד כשטח השייך לכפר זמארין עת נרכש פעם ראשונה ב 1876 בערך, בתקופה העות'מנית, על ידי פרנסיס ז'רמן שמכר אותו כעבור מספר שנים לראשוני זיכרון יעקב, ומאז זה שייך לזכרון, גם אם שימש לאורוות הסוסים שהייתה במקום. בחפירה נמצאו ערמת סיקול אבנים ושומרה (מקום מבונה, בד"כ סוכה, שמשמש את החקלאי בשדה לשמירה כאשר היבול בשל ומחכה לקטיף או קציר).
תמונות נבחרות מהחפירה - 2016 |
והעיקר - תיארוך: נימצאו מעט חרסים מהתקופה הרומית והביזנטית (הביזנטית - הממלכה הרומית לאחר שהתנצרה).
ומה עם המערה? המערה לא ניבדקה מאחר והיא לא ניגעת מהבניה. (לדעתי זה קצת אבסורדי לחפור מסביב את הכלום ששם ולא לבדוק את המערה...). הינה מספר תמונות מהמערה:
פתח המערה - רואים שהוא מסותת ובחלקו בנוי:
פתח המערה - בחלקו בנוי |
פתח המערה - חפור בגסות מימין ובנוי משמאל. מהפתח יד מדרגות לתוך המערה |
והמערה מבפנים:
פתח המערה מצדו הפנימי - קצת מסותת וקצת בנוי |
המערה מבפנים - מערה טבעית וקצת מטוייחת |
מלחמת ששת הימים: וכך נחה לה המערה ללא שימוש מעת שנכחד החקלאי האחרון שהשתמש בה, עד שהגיע מלחמת ששת הימים...אני ושאר בני כיתתי, כיתת אשד, היינו בכיתה י' וגרנו במוסד העליון כאשר הורו לנו בתקופת ההמתנה לחפש מחסות מפני ההפצצות או לחפור שוחות (בבית הספר שהיה בכפר גלים חפרנו שוחות ממש...). כמובן שלא ניתן לחפור שום דבר בסלעים עליהם יושב הקיבוץ ולכן החלטנו קבוצת בנים מהכיתה שהמחסה שלנו תהיה המערה. והינה פורצת המלחמה ובאחד הימים נשמעת סירנה - צפירת אזעקה. מיד רצנו והסתתרנו במערה!
לאחר זמן הסתבר שהיה מפציץ עיראקי שהגיע מירדן, עשה סיבוב מעל חצי המדינה, הגיע עד נתניה (חשב שזו תל אביב) זרק חלק מפצצותיו (שלא התפוצצו בגלל שלא חומשו...) ונהרגה אישה אחת, שם הסתובב וטס צפונה לעבר רמת דויד, ובסוף נפל או הופל מעל מחנה עמוס שליד עפולה ולחוסר המזל התרסק ישר על אוהל במחנה בו שהו חיילים רבים ונהרגו 14 מהם! (עוד שניים נהרגו בעת פרוק פצצה).
הינה סיפור על מערה שנוצרה לפני מליוני שנים, נוצלה על ידי חקלאים בתקופה הרומית ביזנטית לפני כאלפיים שנה, ושוב שימשה כמקלט בתקופתנו, במלחמת ששת הימים. באשר לעתיד - היא תשמר ככל הניראה לדורות הבאים.
מקורות:
1. על המטוס העיראקי: כאן בויקיפדיה
2. חפירת חירבת כברה - חדשות ארכיאולוגיות גיליון 130 לשנת 2018
3. תכנית מתאר בית המלון מאתר משרד הפנים
4. תמונות המערה - שלי
תודה גבי.
השבמחק